Szobai WiFi beállítása

Beküldte bartos - h, 06/12/2017 - 23:40

 Saját wifit elhelyezhetsz a szobádban, de csak külön eszközzel (WIFI AP, megfelelően konfigurált router) van erre lehetőség, számítógép, mobiltelefon, tablet, internetét szoftveresen wifin keresztül tilos megosztani! A következőket kell tenned:

 1. Legyen egy érvényes regisztrációd a félévre és regeld a géped WIFI MAC címét netregben
 2. A Wifi neve legyen a szobád száma, aláhúzás és amit akarsz (legalább még 1 karakter; csak betű és szám lehet benne), pl. 710_agiwifije
 3. WPA2-es legyen jelszó titkosítása, jelszó az az amit szeretnétek, de ne felejtsétek, a jelszó publikus lesz!
 4. A Wifi Channel 1-esben működjön és a Channel Width 20 MHz legyen, ez nagyon fontos!
 5. Állítsd át az eszköz bejelentkezési adatait, hogy a jelszó ne az alapbeállítás, és ne a wifi jelszava legyen, hogy más ne tudja konfigurálni
 6. Állítsd a saját wifi eszközöd AP módba, hogy a hálózatról szedje az IP címeket, ne dhcp módba
 7. ​Router esetén a kábelt az egyik LAN portba kell dugni, nem a WAN-ba, (a LAN általában ami 4 ugyanolyan színü, a WAN ami más színü)!
 8. Írjatok egy ticketet a https://support.ktk.bme.hu/open.php?premade=wifi linkre kattintva és töltsétek ki a megfelelő adatokat az előre elkészített szövegben. Értelem szerűen a szövegben a " " közé írjátok a megfelelő információkat. Pl.: KTKAccountom: "jozsi"
  Ha pontatlanul töltitek ki a helyeket, akkor nagyban elhúzódik a kérés feldolgozása.
  Ha nincs szobatársatok, akkor "nincsszobatarsam" legyen a szobatárs ktkaccjánál feltüntetve!
 9. ​Csak akkor fog működni, ha ezek után egy Számtech Szakosztályos beállította az egyik portotokat. Előbb ne is próbálkozzatok, mert csak letiltjátok vele az aljzatot, amibe bedugtátok.
 10. Használjátok egymás wifijét, ha a szomszédnak van, használd azt, túl sok wifi úgysem fog egy területen zavartalanul működni. A netregen eléritek azokat az SSID-Pass párokat, amelyek számotokra megfelelő wifikhez tartoznak. Számon tartjuk, hogy adott wifikhez kik kérték le a jelszavakat, így ne is gondolkozzatok semmi rosszban ;)
 11. A feltöltést/letöltést IP címenként számoljuk, tehát ha megosztod a szomszéddal az wifit, akkor sem lehet problémád ebből, mert mindkettőtöknek külön számol
 12. NE használjátok más szint wifijét, csak a saját szintetekét, egyébként szakadozottan lesz csak netetek
 13. Minden más módja a net megosztásának tilos

Néhány fontos infó:

 • A netre egy eszközzel regelsz és arra fizetsz elő kábelen. A szobai wifit tehát nem használhatod a szobai hálózatod bővítésére, csupán a vezeték kellemetlenségeinek elkerülésére.
 • Amikor vezetékes hálózatról WiFi-re (akár szobaira, akár KarmanX-re) lépsz át Windowsos géppel, szükséges újraindítani a gépet, vagy letiltani a vezetékes hálókártyát. Ez egy Windows bug sajnos.
 • Az ilyen wifikér beállításáért és működéséért felelősséget nem vállalunk, az ebből származó hibák nem a mi problémáink és maximum nagyon szépen megkérhettek minket (sörrel) a dolgok javítására.
 • Telefonnal, tablettel a szobai wifiket NEM lehet használni, a szobai wifizés csak a netreg oldalon regisztrált eszközökkel lehetséges, egyéb eszközökhöz ott a KarmanX, ahol elérhető: társalgók és konyhák környéke, aula, közösségi helységek.
 • A szobai wifiket minden félév regisztrációs időszakában lekapcsoljuk, ha a következő félévben is szeretnéd használni, akkor újra végig kell járnod a fenti pontokat.

A félreértések elkerülése végett: Sokatoknak eszébe jut, hogy miért nem lehet beregisztrálni a wifi mac-hez a mobilotok fizikai címét, így minden meg lenne oldva. Nem, ez nem ilyen egyszerű. Mint az első pontban leírtuk, csak egy eszközre szól a befizetett internet, a netreg oldalon két különböző eszköz MAC címeinek megadása tilos, továbbá problémákat generál a szinti hálózaton (amit mi úgyis észreveszünk).