Szobai WiFi beállítása

Beküldte bartos - h, 06/12/2017 - 23:40

Jelenleg nincs lehetőség új szobai wifi bejelentésére!

 

 Saját wifit elhelyezhetsz a szobádban, de csak külön eszközzel (WIFI AP, megfelelően konfigurált router) van erre lehetőség, számítógép, mobiltelefon, tablet, internetét szoftveresen wifin keresztül tilos megosztani! A következőket kell tenned:

 1. Legyen egy érvényes regisztrációd a félévre és regeld a géped WIFI MAC címét netregben
 2. A Wifi neve legyen a szobád száma, aláhúzás és amit akarsz (legalább még 1 karakter; csak betű és szám lehet benne), pl. 710_agiwifije
 3. WPA2-es legyen jelszó titkosítása, jelszó az az amit szeretnétek, de ne felejtsétek, a jelszó publikus lesz!
 4. A Wifi Channel 1-esben működjön és a Channel Width 20 MHz legyen, ez nagyon fontos!
 5. Állítsd át az eszköz bejelentkezési adatait, hogy a jelszó ne az alapbeállítás, és ne a wifi jelszava legyen, hogy más ne tudja konfigurálni
 6. Állítsd a saját wifi eszközöd AP módba, hogy a hálózatról szedje az IP címeket, ne dhcp módba
 7. ​Router esetén a kábelt az egyik LAN portba kell dugni, nem a WAN-ba, (a LAN általában ami 4 ugyanolyan színü, a WAN ami más színü)!
 8. A https://netreg.ktk.bme.hu/hu/wifi/add oldalra bejelentkezve (csak egyetemi hálózatról elérhető) és a szükséges adatokat kitöltve lehet a wifi-t bejelenteni. A wifi leaddásáról email-ben értesítést is érkezik. A leadás nem jelenti az elfogadás. Ha nincs szobatársatok, akkor a "Van szobatársam" ne legyen bepipálva!
  Ha pontatlanul töltitek ki a helyeket, akkor nagyban elhúzódik a kérés feldolgozása.
 9. ​Csak akkor fog működni, ha ezek után egy Számtech Szakosztályos beállította az egyik portotokat. Előbb ne is próbálkozzatok, mert csak letiltjátok vele az aljzatot, amibe bedugtátok. Erről email-ben értesítés is érkezik.
 10. Használjátok egymás wifijét, ha a szomszédnak van, használd azt, túl sok wifi úgysem fog egy területen zavartalanul működni. A netregen eléritek azokat az SSID-Pass párokat, amelyek számotokra megfelelő wifikhez tartoznak. Számon tartjuk, hogy adott wifikhez kik kérték le a jelszavakat, így ne is gondolkozzatok semmi rosszban ;)
 11. A feltöltést/letöltést IP címenként számoljuk, tehát ha megosztod a szomszéddal az wifit, akkor sem lehet problémád ebből, mert mindkettőtöknek külön számol
 12. NE használjátok más szint wifijét, csak a saját szintetekét, egyébként szakadozottan lesz csak netetek
 13. Minden más módja a net megosztásának tilos

Néhány fontos infó:

 • A netre egy eszközzel regelsz és arra fizetsz elő kábelen. A szobai wifit tehát nem használhatod a szobai hálózatod bővítésére, csupán a vezeték kellemetlenségeinek elkerülésére.
 • Amikor vezetékes hálózatról WiFi-re (akár szobaira, akár KarmanX-re) lépsz át Windowsos géppel, szükséges újraindítani a gépet, vagy letiltani a vezetékes hálókártyát. Ez egy Windows bug sajnos.
 • Az ilyen wifikér beállításáért és működéséért felelősséget nem vállalunk, az ebből származó hibák nem a mi problémáink és maximum nagyon szépen megkérhettek minket (sörrel) a dolgok javítására.
 • Telefonnal, tablettel a szobai wifiket NEM lehet használni, a szobai wifizés csak a netreg oldalon regisztrált eszközökkel lehetséges, egyéb eszközökhöz ott a KarmanX, ahol elérhető: társalgók és konyhák környéke, aula, közösségi helységek.
 • A szobai wifiket minden félév regisztrációs időszakában lekapcsoljuk, ha a következő félévben is szeretnéd használni, akkor újra végig kell járnod a fenti pontokat.

A félreértések elkerülése végett: Sokatoknak eszébe jut, hogy miért nem lehet beregisztrálni a wifi mac-hez a mobilotok fizikai címét, így minden meg lenne oldva. Nem, ez nem ilyen egyszerű. Mint az első pontban leírtuk, csak egy eszközre szól a befizetett internet, a netreg oldalon két különböző eszköz MAC címeinek megadása tilos, továbbá problémákat generál a szinti hálózaton (amit mi úgyis észreveszünk).