Gólyáknak

Beküldte kanti - szo, 08/28/2021 - 18:48

Először is hadd gratuláljunk a felvételedhez a koliba! Mi vagyunk a Számtech Szakosztály, és mi üzemeltetjük a közel 1000 végpontos kollégiumi internethálózatot, a kapcsolódó oldalakat és szervereket. Ebben a cikkben a legfontosabb dolgokat próbáltuk összegyűjteni a friss beköltözők számára.

Ha bármi kérdés vagy probléma merül fel az internethálózattal kapcsolatban, akkor minket kell keresnetek az alábbi módok egyikén:

Kábel és átalakító

A használata

A kollégiumban jelenleg sajnos csak kábelen keresztül lehet internetezni, a teljes kollégiumot lefedő wifi hálózat kiépítése jelenleg is folyamatban van.

Általában a két alsót tudjátok használni (mint a mellékelt ábrán látható), de lehetséges, hogy valamelyik alsó helyett a felső (telefonport) csatlakozó van bekötve. A lényeg, hogy minden szobában 2 működő aljzat kell hogy legyen, ha ez nem így van akkor keress meg minket a fenti elérhetőségek valamelyikén.

Amennyiben nem hoztál magaddal kábelt, tőlünk is tudsz szerezni sörért cserébe (minden megkezdett 2 méter 1 sör), keress meg minket személyesen (szobaszámok a szintfelelősök listájában), vagy pedig adj fel egy hibajegyet a support oldalon Egyéb témával. Az alap elrendezéshez(asztal a szoba végében, két ágy egyik falnál a szennyestartóval elválasztva) 2 méteres kábelek elégségesek, amennyiben az ablak felőli ágyat elforgatjátok, és a két ágy közé kerül az asztal, oda már 6 és 8 méteres kábelek javasoltak, egyéb elrendezésekhez pedig a 10, de ennél hosszabbat is tudunk kötni.

Ha nincs netcsati a gépeden

Amennyiben nincs a gépeden a szokásos RJ45-ös (olyan, mint a fenti képen) netcsatlakozó, USB-s átalakítót tudsz használni, ilyet a legtöbb közeli számítástechnikai boltban is tudsz venni, szinte bármelyik jó, azonban arra figyelj, hogy ilyenkor ennek a MAC címét kell megadnod majd netregen (erről majd pár bekezdés múlva írunk), ez általában rá szokott írva lenni az átalakító aljára, azonban ha nincs, a Windowsban is meg tudod nézni, általában Ethernet 2-ként szokott rá hivatkozni, és így tudod kinyerni.

WIFI

A kollégium teljes területén elérhető a KarmanX wifi hálózat, melyre csak regisztrált eszközzel tudsz csatlakozni.
 

Regisztráció

FONTOS: A félév során csak regisztrált eszközökről tudod az internethálózatot igénybe venni.

A félév elején türelmi időszak van, ekkor a sima webböngészős tartalmak minden számítógépről elérhetőek (a Discord, Teams videóhívás, stb.. viszont nem feltétlenül, de regisztráció után természetesen ezek is elérhetőek lesznek), a regisztrációs határidő után csak a netreget és supportot tudjátok elérni, viszont ha regisztráltok, minden újra elérhető lesz.

  1. Ha eddig nem tetted volna meg, regisztrálj egy KTKAccount-ot a https://login.ktk.bme.hu oldalon. Ezzel a felhasználóval fogod tudni használni a legtöbb belsős kolis rendszert, úgyhogy mindenképp érdemes ezt a lépést minél hamarabb megtenni.
  2. Lépj be a KTKAccount-oddal a https://netreg.ktk.bme.hu oldalon (Jobb felső sarok Bejelentkezés KTKAccount használatával). FONTOS: A https://netreg.ktk.bme.hu weboldalt csak egyetemi hálózatról tudod elérni.
  3. Az Internet Regisztráció fülre kattintva kitöltöd a regisztrációs űrlapot. Itt meg kell majd adnod az eszközöd MAC címét amivel a hálózatot használni szeretnéd a félév során. Ha USB-Ethernet átalakítót használsz, akkor az átalakítónak a MAC címet kell megadnod.
  4. A regisztráció elvégzését követően 1-1.5 óra múlva automatikusan regisztrált netet fogsz kapni, ha ennyi idő után sem lesz interneted, kérlek ellenőrizd, hogy megfelelően adtad-e meg minden adatod, és ha továbbra sem akar jó lenni, adj fel egy hibajegyet. A határidőkről értesítünk titeket ezen a honlapon, a karmaninfo levlistán, valamint a Facebook oldalunkon.

A netreg csak az egyetem területéről érhető el, szóval ha a saját gépedről nem tudod elérni, keresd fel egy ismerősödet aki eléri, vagy keress meg minket, azonban a Klub wifijére felkapcsolódva, a tanszéki és könyvtári gépekről valamint a BME VPN-ről is eléred.

Fizetés

A kollégiumban regisztrált net esetén kétféle szolgáltatást vehetsz igénybe amiről részletesebben itt olvashatsz.

Az emelt szintű szolgáltatásért alapesetben fizetni kell, de jelenleg erre nincs lehetőség, úgyhogy minden regisztrált eszköz ingyenesen megkapja ezt a szolgáltatást.

Amennyiben újra szükséges lesz az emelt szolgálatásért fizetni, értesítünk titeket ezen a honlapon, a karmaninfo levlistán, valamint a Facebook oldalunkon.