Windows telepítés

Ha BME-s hallgató vagy akkor hozzájuthatsz ingyenes és jogtiszta Windowshoz. Két helyről tudod letölteni, amik a licenszük típusában kicsit különbözni fognak.

Campus licensz

Az ftp://software.eik.bme.hu oldalról egyszerűen letölthető a megfelelő Windows. Az ftp csak egyetemi hálózaton belülről érhető el (152.66.-os IP), és a (tömeg)licensz érvényben maradásához félévente legalább egyszer egyetemi hálózaton belülről kell az internetre kapcsolódnod.

Azure

A másik lehetőség a Microsoft Azure-ről való letöltés https://azureforeducation.microsoft.com/devtools A @edu.bme.hu-s emailcímmeddel tudsz bejelentkezni.Ha bejelentkezés után nem a "Kezdőlap > Education - Áttekintés" oldalra érkezel, akkor a keresőben az “education”-ra rákeresve tudod megtalálni a lapot. Ezután a szoftverek fülön választhatod ki a neked tetsző Windows változatot. Érdemes a termékkulcsot felírni vagy lefotózni, mert a telepítés során szükséged lesz rá.

Kiírás pendrivera

Ha megvan az ISO fileod akkor ki kell írni egy pendrivera. Nem elég csak simán rámásolni a pendrivera a file-t, mert a BIOS nem fogja felismerni mint bootdrive.Ehhez javasoljuk a Rufus https://rufus.ie/ használatát, mivel ingyenes, és egyszerű a használata.

Telepítés

Bedugjuk a pendriveot a gép bekapcsolása előtt. A gép indításakor belépünk a BIOS-ba (a belépés módja gyártónként és modellenként változik, ha probléma adódik vele, akkor egy gyors kereséssel megtudható milyen gombot kell nyomni). Ezután a Boot options alatt beállítjuk a pendriveot a legmagasabb prioritásúnak. Ha mindent jól csináltunk elindul a Windows telepítő, aminek egyszerűen végigkövetjük az utasításait. Érdemes elolvasni miket fogadunk el, és az esetlegesen nem tetsző opciókból opt-outolni.

Hibaelhárítás

  • A BIOS-ban nem látom a boot opciók között a pendriveomat: Ha a BIOS nem ismeri fel a pendriveot akkor lehetséges, hogy a kiírás közben valami hiba történt, esetleg a pendrive-val valami probléma. Ilyenkor érdemes megpróbálni újra kiírni a file-t vagy esetleg másik penndrive-val megpróbálni.
  • Nem tudok belépni a BIOS-ba mindig bebootol a Windows: Windows10-nél előfordul, hogy nem engedi elérni a BIOSt, hanem helyette egyből belép az operációs rendszerbe. Ennek megoldására a Minden beállítás/Frissítés és Biztonság/Helyreállítás/Speciális rendszerindítás/Újraindítás most gombra kattintva újraindítjuk a gépet, és a Helyreállítás módban kiválasztjuk a belépés a BIOS-ba opciót
  • Campus licenszem van, de nem aktiválódott: Ilyenkor a Windows rossz Key Management Servert akar elérni, ezért nem jár sikerrel. Ennek megoldására el kell indítani a parancssort/PowerShell-t rendszergazdai jogosultsággal (jobbklikk a Windows logóra/Powershell rendszergazdaként) ezután bemásoljuk a parancsokat:
    slmgr.vbs /skms 152.66.10.214
    slmgr.vbs /ato