KTKAccount 3.0

Beküldte grant - h, 09/13/2021 - 23:51

Az őszi félévtől kezdve debütál a bejelentkezési rendszerünk teljesen újraírt verziója, a KTKAccount 3.0.

Legfontosabb változások:

Újraírt weboldal, megújult design

Az első változás, ami azonnal szembetűnik, hogy az egész KTKAccount weboldalt újraírtuk és újradesignoltuk. A weboldal tervezésekor a fő szempont az esztétikus megjelenés és az egyszerű használat volt. Az új design előtérbe helyezi a leggyakoribb funkciókat, bejelentkezés után is könnyen elérhető az összes lehetőség. Az ideális felhasználói élmény érdekében a weboldalon szoftverergonómiai teszteket is végeztünk, amelynek eredményei alapján tovább javítottuk az oldal felhasználó-barátságát.

Emellett több életminőség-növelő funkciót is hozzáadtunk a KTKAccount oldalához: most már a weboldal minden része teljesen használható telefonról is, és a sötétben gépezők kedvéért váltható világos és sötét témát is hozzáadtunk.

A KTKAccount sötét nézetben

Közös bejelentkezés az oldalak között

Az oldal használatában a legfontosabb különbség, hogy az OAuth2 protokoll segítségével egy közös, egyszeri bejelentkezést tudunk biztosítani az összes ktk-s oldal között. Ez hasonlóan működik, mint a Facebook vagy Google bejelentkezések: minden weboldalra a KTKAccount oldalán keresztül kell bejelentkezni, és az adja át az adatokat, amik szükségesek a másik oldal működéséhez. Ha pedig már be vagy jelentkezve a KTKAccount oldalán, akkor egy kattintással azonnal be tudsz lépni a másik weboldalra.

Az egy-kattintásos bejelentkezés fontos funkciója, hogy az első bejelentkezéskor mindig kiírja, hogy milyen személyes adatokat kap meg a másik oldal, és erről emailben is értesít. Ha már nincsen szükség az oldalra, a KTKAccount oldalán most már vissza is lehet vonni a külső bejelentkezéseket. Ezzel is szeretnénk védeni a kollégisták adatait.

Az OAuth2 protokoll segítségével egy szabványos bejelentkeztetést tudunk megvalósítani minden jelenlegi és jövőbeni weboldalunkkal, sőt akár más egyetemi fejlesztésekbe integrálva is.

Bejelentkezés Címtár fiókkal

A másik jelentős fejlesztés az KTKAccount 3.0-ban az az egyetemi Címtárral való zökkenőmentes integráció. A távoktatással kapcsolatban megnőtt az igény, hogy a Teamshez és Moodlehöz hasonlóan, minden egyetemi oldalon legyen biztosítva a Címtáras bejelentkezés is. Ezzel a kollégisták tudnak a hagyományos felhasználónév-jelszó mellett egy kattintással regisztrálni és bejelentkezni az egyetemi azonosítójuk segítségével is.

A Címtáras bejelentkezés másik előnye, hogy ezzel növeljük a rendszer biztonságát is. A régi KTKAccount egyik hibája volt, hogy bárki tudott regisztrálni, így a felhasználókról nem tudtuk biztosítani, hogy valóban egyetemisták. A Címtár egy elegáns megoldást kínál erre: ilyen fiókja csak azoknak van, akik valóban egyetemisták, így minden KTKAccounttal védett weboldalon biztosra mehetünk, hogy csak azok tudják elérni, akiknek tényleg joguk van rá. Azokat a felhasználókat, akik pedig egy félévig nem erősítik meg a fiókjukat Címtáras bejelentkezéssel, ideiglenesen lezárjuk: ezzel is csökkentjük a feltörhető fiókok támadási felületét.

Új csoportvezetői felület

Megújult a csoportvezetői oldal is: egy sokkal tisztább és egyszerűbb felületen kezelhetik a csoportjuk tagságát a vezetők. Itt be tudják rendezni a tagokat különböző csoportokba jogok (pl. vezető, aktív, próbás) vagy feladat szerint (pl. web-admin). Ezt elsősorban azok tudják használni, akiknek már van valamilyen weboldaluk, amit a Számtech biztosít, de ezzel lehetőség fog nyílni rengeteg más fejlesztésre is, bármelyik kör kérésére.

A KTKAccount 3.0 csoportvezetői felülete

Rengeteg belső változtatás

Végül, az előző rendszer kiváltásával sok régebbi technológiát tudtunk nyugdíjazni. A webfelület újraírásakor teljesen keretrendszert változtattunk: ez az első weboldal, amelynél az elavult Drupal keretrendszert modern Laravelre cseréljük. Emellett az authentikációs backendünk, az LDAP esetében is verziót frissítettünk: a 389 Directory Server helyett a továbbra is aktívan fejlesztett OpenLDAP szervert tudjuk alkalmazni. Ezen kívül fontos frissítés volt, hogy ezek közül mindegyik szolgáltatás most már a Docker nevű konténerizációs technológián fut, növelve a megbízhatóságot és könnyű kezelhetőséget.

Ezek a változások nemcsak a szolgáltatásaink fenntartást könnyítik meg, hanem teret tudnak nyitni számos jövőbeni fejlesztésre is.